آموزش کاشت انواع مختلف سبزه هفت سین
به گزارش مجله پیکوشو، هر ساله با نزدیک شدن به عید نوروز، یکی از دغدغه های خانواده های ایرانی در کنار خانه تکانی، خرید و تدارکات سفر و دید و بازدید، تهیه ملزومات سفره هفت سین از جمله سبزه است.
هر ساله با نزدیک شدن به عید نوروز، یکی از دغدغه های خانواده های ایرانی در کنار خانه تکانی، خرید و تدارکات سفر و دید و بازدید، تهیه ملزومات سفره هفت سین از جمله سبزه است. سبزه هفت سین را گرچه به صورت آماده می توان خریداری کرد، اما بسیاری هم ترجیح می دهند سبزه عیدشان را خودشان آماده کنند. کاشت سبزه هفت سین با گندم، عدس، ماش، شاهی و ذرت در سال های اخیر رونق یافته است، به خصوص درست کردن سبزه با خاک ژله ای.
کارشناسان محیط زیست معتقدند همانطور که نباید ماهی قرمز و سمندر در سفره هفت سین جای بگیرد، رها کردن سبزه هفت سین در طبیعت و کاشتن هر نوع نهال در طبیعت به جای سبزه هفت سین، کار نادرستی است که برای جلوگیری از به هم خوردن نظم اکوسسیستم طبیعت ایران، می بایست از این اقدام ها پرهیز شود.
درست کردن سبزه، کار آسانی است، اما اگر شرایط آب و نور همراه باشد. در گزارش امروز روزیاتو، شما را با مطالب جالبی درباره سبز کردن سبزی هفت سین آشنا میکنیم. با ما همراه باشید.
سبزه عید نشانه چیست؟
این سنت غنی و مجذوب کننده و دوستدار محیط زیست ایرانیان، نشانه و نمادی از قدمت رفتار های زیست محیطی در بین ایرانیان است.
برای سبزه عید، گندم بکاریم یا هسته پرتقال؟
این روز ها و با نزدیک شدن به سال نو، بسیاری از خانواده های ایرانی دانه های گندم یا عدس یا شاهی را برای سبزه عید خیس می کنند. در این میان عده ای معتقدند سبز کردن سبزه حرکت محیطی زیستی نیست و ایرانیان را از آن برحذر می دارند و اخیرا پویش سبز کردن دانه های پرتقال و نارنج به جای گندم در شبکه های اجتماعی مطرح شده است که با واکنش کارشناسان محیط زیست و کشاورزی روبرو شده است.
کاشت سبزی خوردن جایگزین سبزی حبوباب
کاشت سبزی خوردن را جایگزین سبزه حبوبات برای سفره نوروز کنید. اگر فرهنگ کاشت سبزی خوردن در ایران رواج پیدا کند، سالانه شاهد جلوگیری از تلف شدن 2 هزار تن گندم در ایران خواهیم بود. از آنجا که گندم قوت قالب مردم بوده و نماد برکت است، ایرانیان از دیرباز از بذر گندم برای سبزه عید استفاده می کردند، اما همین سبزه عید در حال حاضر و با افزایش جمعیت کشور اتلاف چند هزار تنی را در پی دارد.
هرچند سبزه گندم جزیی از فرهنگ ایرانیان شده، اما با توجه به این اندازه مصرف گندم قطعا بهتر است گزینه های دیگری جایگزین آن شود. کاشت سبزی خوردن بهترین گزینه جایگزین سبزه حبوبات است و با کاشت سبزی هایی مثل تره تیزه هم سرسبزی را به سفره نوروز می دهیم، هم این سبزی ها قابل مصرف هستند. از طرف دیگر از هدر رفت هزاران تن گندم با ارزش در کشور جلوگیری می شود. آن هم در روزگار کم آبی ایران و بحران کشاورزی.
آموزش کاشت انواع سبزی عید
کاشتن سبزی عید نیاز به حوصله، دقت و بردباری دارد. حتما باید سبزی عید زیر نور کافی آفتاب باشد تا اصطلاحا به خوبی قد بکشد و در مدت زمان مورد نیاز، شاهد آماده شدن سبزی عید باشیم. برای کاشت سبزی عید، مراحل زیر را در نظر داشته باشید:
برای یک بشقاب میانه از انواع سبزه، حدود 50 تا 100 گرم بذر مورد نظر شما کفایت میکند.
بذر ها را باید به خوبی در آب خیس کنید.
بعد از یک شبانه روز که بذر ها کاملا خیس خوردند، آن ها را داخل یک پارچه مرطوب پیچیده و در بشقاب قرار دهید.
نباید بشقابی که این پارچه در آن قرار گرفته است از آب پر شود فقط باید مرتب پارچه را خیس کنید تا رطوبت کافی به بذر ها برسد.
در این مدت هر روز اندازهی آب روی پارچه بریزید و بذر ها را به وسیله پارچه از نور محافظت کنید.
اگر پاشیدنِ آب را فراموش کنید بذر ها دچار مشکل شده و سبز نمی شوند.
با وجود رطوبت کافی و تاریکی مطلق، بذر ها به تدریج جوانه می زنند.
وقتی بذر ها جوانه زدند آن ها را در یک بشقاب گود ریخته و با دست پهن کنید به طوری که روی هم انباشه نشوند؛ اما باز هم برای مدت یک شبانه روز پارچه ای روی بشقاب بکشید، اندازه کمی آب در بشقاب بریزید و پارچه را خیس نگه دارید.
روز بعد پارچه را برداشته و بشقاب را در محل پر نور و آفتابی قرار دهید.
به تدریج سبزه ها سبز شده و رشد می کنند. در این مدت مرتب به آن ها آب دهید.
هر بار در موقع آبیاری آب اضافه را که در زیر بشقاب جمع شده خالی کنید و آب تازه به آن بدهید.
سعی کنید در کف بشقاب آب زیاد جمع نشود، زیرا موجب پوسیدگی سبزه ها می شود.
در مقابل نور آفتاب سبزه ها به سرعت رشد می کنند.
اگر بخواهید تا سیزدهم نوروز یا سیزده بدر سبزه را نگه دارید؛ بهتر است اجازه ندهید که سبزه ها با سرعت زیاد رشد کنند. برای اینکه سبزه به تدریج رشد کند می توان آن را در محل خنک قرار داد. سرما از رشد سریع سبزه جلوگیری می کند.
آموزش کاشت سبزه عدس
سبزه عدس را یکی از ساده ترین و پرطرفدارترین انواع سبزه عید میدانند. برای کاشت سبزه عدس موارد 5 گانه زیر را در نظر داشته باشید:
از دو هفته مانده به عید، داخل ظرف اندازهی عدس بریزید و روی ان را با آب پر کنید و بگذارید چند روز در دمای اتاق بماند. عدس آب را به خود جذب می کند، هر روز چک کنید تا اگر آب عدس تمام شده بود باز هم به آن آب اضافه کنید. عدس را در آب غرق نکنید، بلکه آب را روی عدس ها اسپری کنید تا مرطوب بمانند.
پس از چند روز یک دستمال پارچه ای را با آب نم دار کنید و روی عدس ها بگذارید. سپس در جایی نزدیک پنجره که دارای هوای معتدلی است (نه گرم و نه سرد) قرار دهید.
هر روز عدس ها را با آب آبکشی کنید (درون ظرف آب بریزید و خالی کنید تا عدس ها تازه بمانند). روی دستمال را نیز هر روز با اسپری مرطوب کنید تا زمانیکه عدس ها جوانه بزنند.
پس از اینکه عدس ها جوانه زدند آن ها را به ظرف اصلی منتقل کنید. پس از اینکه عدس ها کمی سبز شدند می توانید دستمال را از روی آن ها بردارید. سبزه را همچنان آبیاری کنید (آبکشی و اسپری کردن آب).
سبزه را در جایی قرار دهید که از نور مناسبی برخوردار است. در این مدت نیز هر روز ظرف را نسبت به منبع نور اتاق بچرخانید تا سبزه ها یکدست رشد کنند.
آموزش کاشت سبزه خاکشیر
برای کاشت انواع سبزه خاکشیر ابتدا باید بذر خاکشیر را به مدت یک شب خیس نمایید.
کوزه سفالی مناسبی تهیه کرده و روی آن را با پارچه تنظیف یا جوراب زنانه نازک بپوشانید.
جوراب را خیس کرده و بذر های خاکشیر را که خوب لعاب داده اند، با دست خیس روی کوزه سفالی بکشید.
توجه کنید که تمام سطح کوزه به صورت یکدست با خاکشیر پوشانده شود.
سپس کوزه را پر از آب نمایید.
توجه داشته باشید که تا زمان سبز کردن خاکشیر ها باید مرتب آن را با اسپری آب دهی
تهیه سبزه خاکشیر به راحتی انجام می گیرد و می توانید آن را به شکل های مختلف تهیه نمایید.
آموزش کاشت سبزه عید با هسته پرتقال، لیمو یا نارنج
برای کاشت سبزه هسته پرتقال، لیمو یا نارنج، ابتدا هسته های میوه را به مدت 48 ساعت در آب خیس دهید. به این ترتیب که باید بعد از 24 ساعت، پوست روی هسته را با دقت بکنید که به مغز دانه آسیبی نرسد.
سپس تخم مرکبات پوست کنده را داخل آب قرار دهید تا خشک نشوند.
بعد از 24 ساعت دوم، هسته های خیسانده را درون گلدان یا ظرفی که خاک سبک باغچه در آن ریخته اید بکارید.
گلدانی که دانه ها را درون آن می کارید باید در انتهایش سوراخی برای خارج شدن آب داشته باشد تا آبیاری باعث پوسیدگی و فساد آن نشود.
دقت کنید که فاصله دانه ها نه خیلی کم و نه خیلی زیاد باشد.
روی دانه ها، یک لایه نازک خاک ریخته و با سنگ های ریز بپوشانید.
با اسپری یا آبپاش کوچک خاک را مرتب خیس کنید.
دو روز اول روی دانه ها را با پلاستیک بپوشانید و چند بار آب بدهید.
سعی کنید گلدان را در محلی آفتابگیر قرار دهید.
دانه ها طی 14 تا 30 روز شروع به جوانه زدن خواهند کرد.
جوانه ها کم کم بزرگ خواهند شد و به نهال تبدیل می شوند و بعد از 2 سال می توانید آن ها را به باغچه منتقل کنید
نور کافی برای سبز کردن سبزه عید یکی از الزامات در اختیار داشتن سبزی با طراوت و شاداب است
آموزش کاشت سبزه ماش
برای کاشت سبزه ماش برای عید ابتدا باید اندازه دانه را به نسبت ظرف مورد نظرتان انتخاب کنید (در نظر داشته باشید اندازه دانه ها بعد از خیس خوردن دو برابر میشود).
از شب دانه های ماش را در آب خیس کنید و فردای آن روز، آب ظرف را کاملا خالی کرده و ماش ها را در ظرف مورد نظرتان به صورت لایه ای نازک (سه میلیمتر) پهن کنید.
هرچه قطر لایه کمتر یا بیشتر باشد سبزه کم پشت تر یا پر پشت تر خواهد شد.
یک لایه دستمال آشپزخانه روی ماش های پهن کنید.
سطح دستمال را با اسپری کردن روی آن مرتب خیس نگه دارید. (اگر اسپری در دسترس ندارید دستتان را کاملا خیس کنید و آب را با دست بپاشید).
این کار را تا زمانی ادامه دهید که دانه ها جوانه زده و جوانه ها به اندازه یک سانت بلند شوند و کمی رنگ سبز پیدا کنند. سپس دستمال را برداشته و از آن به بعد آب را روی جوانه ها اسپری کنید. سه چهار بار در روز کافی است به حدی که دانه ها نه خشک باشد و نه آب زیادی در ظرف جمع شود.
این فرایند را ادامه دهید تا سبزه ماش به ارتفاع مورد نظرتان برسد. اندازه رشد سبزه ها به گرمی و سردی محل نگهداری آن ها بستگی دارد. اگر رشد آن زیاد است، آن را به مکانی خنک تر و یا بالعکس به مکانی گرمتر منتقل کنید.
منبع: روزیاتو
خبرنگاران وب گردی وبگردی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان