کشف پیه سوز 800ساله در زنجان
به گزارش مجله پیکوشو، سامان دهی یک میدان در شهر دندی استان زنجان منجر به بیدار شدن یک چراغ پیه سوز 800 ساله شد.

به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، پرستو قاسمی مسئول امور موزه های این اداره کل دیروز 9 مرداد 97 با اعلام این خبر گفت: در پی عملیات سامان دهی و خاک برداری میدان امام شهر دندی یک چراغ پی سوز سفالی نخودی رنگ کف تخت با یک دسته عمودی به ارتفاع 11 سانتی متر سالم از زیر خاک بیرون آمد.
قاسمی ادامه داد: قدمت این شی با توجه به وجود قطعات سفالی شکسته اطراف آن مربوط به قرون میانی اسلامی (سلجوقی -ایلخانی) است.
او در مورد ویژگی های این اثر تاریخی اظهار کرد: در قسمت لوله این پیه سوز علائم دودزدگی حاکی از بکارگیری آن بویژه در روشنایی دیده می گردد. داخل این پیه سوز بقایای مواد روغنی نیز وجود دارد.
مسئول امور موزه های اداره کل میراث فرهنگی زنجان در تعریف چراغ پیه سوز اعلام کرد: پیه سوز در فرهنگ دهخدا این گونه معرفی شده پایه چراغی از سفال یا فلز که در آن پیه یا روغن کرچک می ریختند وبا فتیله ای از پنبه می افروختند. این شی بعد از مراحل کارشناسی در بخش اسلامی موزه باستان شناسی و مردان نمکی عمارت ذوالفقاری در کنار دیگر پیه سوزهای مکشوفه در استان در معرض نمایش بازدیدکنندگان قرار می گیرد.
منبع: میراث آریا