طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی به 2 روش آسان و خوشمزه
به گزارش مجله پیکوشو، اگر در پی یک وعده غذایی سالم، کامل و گیاهی هستید، سیرابیج گیلانی را از قلم نیندازید. طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی بسیار ساده است و کافی است پس از شستن و خشک کردن برگ سیرها، آن ها را ریز خرد نموده و در روغن تفت دهید. سپس نمک و ادویه ها را اضافه کنید و در نهایت، تخم مرغ ها را داخل تابه بشکنید و هم بزنید.

در ادامه، جدول مشخصات غذایی خورش سیرابیج گیلانی را با هم می بینیم:
خورش سیرابیج گیلانی (بدون مرغ) | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | کمتر از 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | کمتر از 30 دقیقه |
مقدار سختی | کم |
مقدار کالری در هر 100 گرم | 275 کالری |
طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی
بیج یا ویج، پسوندی شمالی به معنای سرخ کردن و تفت دادن است و از آن جا که بخش مهمی از رسپی این غذای محلی مربوط به تفت دادن برگ سیر است، این غذا را سیراویج یا سیرابیج نامیده اند. البته در میان غذاهای محلی شمال، نمونه های دیگری مثل اناربیج، خشکابیج و… هم هستند که هر یک دستورالعمل خاص خود را دارند. حالا اگر دوست دارید طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی را بدانید، با ما همراه شوید و پس از تهیه مواد لازم، مراحل کار را مطابق دستور گفته شده پیش ببرید.
مواد لازم برای تهیه خورشت سیرابیج گیلان
برای تهیه این غذای لذیذ شمالی، مواد جدول زیر را آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد احتیاج |
برگ سیر تازه و محلی | 4 دسته |
تخم مرغ | 3 عدد |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
دستور پخت خورش سیرابیج گیلانی
دستور تهیه این غذای معطر و خوش طعم شامل مراحل ساده ای است که در ادامه با هم می خوانیم:
- مرحله اول: ابتدا برگ سیرها را شسته، خشک نموده و با چاقویی تیز به صورت کاملا ریز خرد کنید.
- مرحله دوم: تابه ای مناسب را روی حرارت ملایم قرار داده و داخل آن مقداری روغن بریزید تا داغ گردد.
- مرحله سوم: حالا برگ سیرها را در روغن تفت دهید و چند دقیقه بعد، نمک، فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در نهایت، تخم مرغ ها را داخل تابه بشکنید و هم بزنید تا کاملا به خورد برگ سیرها رفته و با هم بپزند.
به همین سادگی، این غذای لذیذ آماده سرو است. اگر در شمال اقامت دارید، حتما می دانید که قرار دادن یک بشقاب سبزی محلی و مقداری کال کباب و زیتون پرورده در کنار این غذا، همه چیز را برای سرو یک غذای تمام عیار گیلانی کامل می نماید. نوش جان
طرز تهیه خورش سیراویج با مرغ
می توانید پر و بال بیشتری به طرز تهیه سیرابیج بدهید و مقداری مرغ هم به آن اضافه کنید. در این صورت، زمان طبخ خورش کمی طولانی تر خواهد شد، اما این صبوری به چشیدن طعم فوق العاده این غذا می ارزد. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور پخت سیراویج با مرغ را با هم می خوانیم:
مواد لازم برای تهیه خورشت سیرابیج با مرغ
برای تهیه این خورشت بی نظیر و معطر گیلانی، مواد اولیه را طبق جدول زیر آماده کنید:
مواد لازم | مقدار مورد احتیاج |
برگ سیر | 300 گرم |
تخم مرغ | 3 عدد |
سینه مرغ | 2 عدد |
پیاز | 1 عدد |
برنج | 2 پیمانه |
آب نارنج | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
برگ بو | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
دستور پخت خورش سیرابیج با مرغ
طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی با مرغ به شکل زیر پیش می رود:
- مرحله اول: ابتدا پیاز را شسته، پوست بگیرید و به تکه های بزرگ برش بزنید. سپس، پیاز خرد شده را با سینه مرغ، مقداری برگ بو و ادویه داخل قابلمه ای مناسب ریخته و روی آن ها آب بریزید.
- مرحله دوم: قابلمه را روی حرارت میانه قرار دهید تا مرغ کاملا بپزد و آب خود را بکشد. حالا کمی زعفران روی مرغ ها ریخته، آن ها را سرخ نموده و کنار بگذارید.
- مرحله سوم: در فاصله پخت مرغ، برگ سیرها را بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آن ها خارج گردد. سپس، آن ها را با چاقویی تیز به صورت یکدست خرد کنید.
- مرحله چهارم: تابه ای مناسب را روی حرارت ملایم قرار دهید و برگ سیرها را داخل آن بریزید تا برای چند دقیقه بدون روغن تفت بخورند.
- مرحله پنجم: در ادامه، مقداری روغن داخل تابه بریزید و اجازه دهید برگ سیرها کمی بپزند و نرم تر شوند.
- مرحله ششم: حالا آب نارنج را همراه با مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه در تابه بریزید. صبر کنید برگ سیر در ترکیب با این مواد روی حرارت ملایم، بیشتر بپزد و آب اضافی آن هم کاملا تبخیر گردد.
- مرحله هفتم: در نهایت، تخم مرغ ها را در تابه روی مواد دیگر بشکنید و آغاز به هم زدن کنید. سپس چند دقیقه درب تابه را بگذارید تا پخت غذا کامل گردد.
همراه این غذا مقداری برنج کته آماده نموده و آن ها را با یکدیگر سرو کنید. نوش جان
نکات مهم در طرز تهیه خورشت سیراویج گیلانی
همان طور که خواندید، طرز تهیه خورش سرابیج به هر دو روش بسیار ساده است. با این حال، برخی فوت های کوزه گری هم وجود دارند که رعایت آن ها حاصل کار شما را به مراتب بهتر می نماید. در ادامه، چند نکته مهم را با هم مرور می کنیم:
- برگ سیر را بیش از مقدار سرخ نکنید؛ زیرا رنگ آن سیاه شده و طعم آن به تلخی می زند. همین مقدار که آب سبزی کشیده شده و به اصطلاح خشک گردد، کافی است. البته زردچوبه هم به تغییر رنگ سبزی یاری می نماید.
- احتمالا در آغاز کار از حجم زیاد سبزی تعجب خواهید کرد، اما باید بدانید که تفت دادن سبزی، حجم آن را تا مقدار قابل توجهی کمتر می نماید. بنابراین مقدار مواد ذکر شده را تغییر ندهید.
- اگر در طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی با مرغ، هنگام سرخ کردن سبزی، چند دقیقه درب تابه را بگذارید، سبزی نرم تر خواهد شد که کاملا سلیقه ای است.
اصول نگهداری از خورش سیرابیج گیلانی
وجود تخم مرغ و مرغ در این غذا، ماندگاری آن را محدودتر می نماید. به علاوه، سبزیجات پخته در غذاها هم ماندگاری زیادی ندارند و چنین غذاهایی باید حداکثر ظرف 2 یا 3 روز آینده مصرف شوند. نباید فراموش کنید که به جامانده سیرابیج را حتما داخل ظرف درب دار در یخچال بگذارید تا هوای یخچال به غذا نفوذ نکند.
روش جلوگیری از خراب شدن خورش سیراویج
بهتر است غذاهایی مثل سیرابیج که داخل آن ها از تخم مرغ استفاده شده، برای استفاده مجدد با حرارت غیر مستقیم گرم شوند. برای این منظور، می توانید از فر یا مایکروویو بهره ببرید. بعلاوه پیش از استفاده مجدد، رنگ و لعاب ظاهر غذا را آنالیز کنید تا بو یا بافت غیرمعمول و مشکوکی وجود نداشته باشد.
برترین جایگزین ها در طرز تهیه سیراویج گیلانی
بخش مهمی از عطر و بوی این خورشت اصیل شمالی، مربوط به برگ سیر محلی است و بهتر است آن را با چیز دیگری جایگزین نکنید. با این حال، برخی آشپزها معتقدند که در صورت عدم دسترسی به برگ سیر، استفاده از تره فرنگی هم گزینه مناسبی است که البته در این صورت نباید توقع عطر و بوی بی نظیر برگ سیر را داشته باشید. علاوه بر این، بسیاری از شمالی ها، در ترکیب با برگ سیر، از یک سبزی محلی دیگر به نام گیجاواش هم استفاده می نمایند که عطر و بوی رویایی این غذا را دو چندان می نماید.
برگ سیر محلی در فصل پاییز در بازار روزهای شهرهای گیلان به وفور یافت می گردد و شباهت زیادی به تره دارد. می توانید با هر بار سفر به این استان، مقداری برگ سیر محلی خریداری نموده و فریز کنید تا در تمام طول سال بتوانید این غذای خوشمزه را درست کنید.
خواص برگ سیر و تهیه خورش سیراویج گیلانی
ویتامین C، ویتامین B6، آهن، مس و کلسیم تنها بخشی از مواد مغذی موجود در برگ سیر هستند. این گیاه مفید به بهبود گردش خون یاری می نماید و انتخابی مناسب برای کنترل سطح کلسترول خون است. برگ سیر، مقدار قند خون را هم بهینه سازی می نماید و به همین علت مصرف آن برای بیماران دیابتی مفید خواهد بود. برای جلوگیری از لخته شدن خون هم می توانید روی خواص برگ سیر حساب کنید. بعلاوه اگر دچار غلظت خون یا فشار خون بالا هستید هم این گیاه با ارزش را در برنامه غذایی خود بگنجانید تا از فواید بی نظیر آن بهره مند شوید.
تجربه یک طعم به یادماندنی با سیرابیج گیلان
قرار دادن یک بشقاب سیرابیج در کنار غذاهای دیگر در یک مهمانی، یک ایده خاص و به یادماندنی است و حال و هوای مهمان ها را حسابی عوض می نماید. با این حال، اگر فکر می کنید درست کردن چند نوع غذا وقت گیر و مشکل است، پیشنهاد می کنیم که غذاهای ساده تری مثل سراویج را در منزل تهیه نموده و برای تدارک بقیه غذاها از خبرنگاران یاری بگیرید. سفارش آنلاین غذا به شما یاری می نماید که با صرف انرژی کمتر، سفره های متنوع تری بچینید و حسابی مهمان ها را غافلگیر کنید. امیدواریم تجربه اعتماد به خبرنگاران ، برایتان مجذوب کننده و شیرین باشد.
سوالات متداول
در طرز تهیه خورش سیرابیج گیلانی، علاوه بر برگ سیر از چه سبزی دیگری می توان استفاده کرد؟
بسیاری از شمالی ها در کنار برگ سیر از مقداری گیجاواش هم استفاده می نمایند.
مدت زمان ماندگاری سیرابیج گیلانی در یخچال چقدر است؟
این غذا باید نهایتا ظرف 2 تا 3 روز آینده مصرف گردد که این محدودیت زمانی، علاوه بر تخم مرغ و مرغ به سبزیجات پخته شده آن هم مربوط است.
منبع: اسنپ فود