علت افزایش وزن با مصرف داروهای روانپزشکی معین شد

به گزارش مجله پیکوشو، محققان علت اینکه مصرف داروهای مهم اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی موجب افزایش وزن و ابتلا به دیابت می شوند را کشف نموده اند؛ آنها امیدوارند که این یافته به ابداع داروهای بهتری منجر گردد.

علت افزایش وزن با مصرف داروهای روانپزشکی معین شد

به گزارش خبرنگاران، این داروها که به داروهای ضد روان پریشی معروف هستند، به کنترل توهم ، هذیان و افکار گیجی که مبتلایان به اسکیزوفرنی به آنها دچار هستند، یاری می نمایند. این داروها همچنین می توانند به ایجاد ثبات در تغییرات شدید خلقی مبتلایان به اختلال دو قطبی یاری نمایند.

دکتر زاخاری فریبرگ استادیار روانپزشکی و زیست شناسی سلولی در دانشکده پزشکی دانشگاه پیتسبورگ گفت: این داروها که شامل کلوزاپین، اولانزاپین، زیپرازیدون و داروهای دیگری هستند، در بسیاری از موارد می توانند نجات دهنده زندگی باشند.

اما به گفته فریبرگ که محقق ارشد این مطالعه است، مشکل این داروها عوارض جانبی متابولیک آنهاست. داروهای ضد روان پریشی اغلب باعث افزایش وزن، افزایش کلسترول و افزایش قند خون می شوند که می تواند به بروز دیابت نوع دو بینجامد. در واقع، این عوارض جانبی معمولاً بیماران را وادار به قطع مصرف دارو می نماید.

دکتر داک ورث پزشک اتحادیه ملی غیر انتفاعی بیماری های روانی که در تحقیقات جدید مشارکت نداشت، گفت: فهمیدن علت بروز این عوارض لازم است. یافته های این مطالعه در واقع شروع کشف این مسئله است.

دوپامین ماده شیمیایی است که با تعامل با گیرنده های سلولی، پیغام هایی را میان سلول ها مبادله می نماید. در مغز دوپامین در ایجاد لذت، انگیزه و یادگیری نقش دارد.

درحالی که داروهای ضد روان پریشی زیادی وجود دارد اما همه آنها به همین صورت عمل می نمایند که گیرنده های خاص دوپامین، معروف به گیرنده های شبه D2 را مسدود می سازند. اگر این گیرنده ها تنها در مغز وجود داشت، مسئله ای نبود، اما به گفته فریبرگ، تعداد گیرنده های دوپامین بدن در خارج از مغز بیشتر از این گیرنده ها در داخل این عضو است و ساده لوحانه است که تصور کنیم داروهای ضد روان پریشی فقط از گردن به بالا عمل می نمایند.

مسئله مهم این است که گیرنده های شبه D2 روی سلول های پانکراس نیز وجود دارد. بعضی از سلول های پانکراس هورمون هایی فراوری می نمایند که یا قند خون (گلوکاگون) را بالا می برند و یا (انسولین) را کاهش می دهند.

محققان در آزمایش های اجرا شده بر روی سلول های پانکراس متوجه شدند که دوپامین بر فراوری گلوکاگون و انسولین تأثیر می گذارد. محققان گفتند، سلول ها در واقع قادر به از بین بردن دوپامین خود بوده که این موضوع بر اهمیت این ماده شیمیایی در خارج از مغز تأیید می نمایند.

محققان سپس از داروهای ضد روان پریشی برای مسدود کردن گیرنده های شبه D2 در سلول های پانکراس استفاده کردند. این کار فراوری گلوکاگون و انسولین را افزایش داد.

منبع: ایرنا

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 21 فروردین 1400 بروزرسانی: 21 فروردین 1400 گردآورنده: picosho.ir شناسه مطلب: 1567

به "علت افزایش وزن با مصرف داروهای روانپزشکی معین شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علت افزایش وزن با مصرف داروهای روانپزشکی معین شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید