خطیب زاده: درباره برجام مذاکره مجدد نمی کنیم

به گزارش مجله پیکوشو، سخنگوی وزارت امور خارجه با یادآوری نقش دولت کانادا در ممانعت از رسیدن دارو به دست مردم ایران در سال های اخیر بیشترین همراهی را با کاخ سفید داشته است، گفت: وزیر امور خارجه کانادا را به ادب دیپلماتیک و شناختن حد و شان خود دعوت می کنم.

خطیب زاده: درباره برجام مذاکره مجدد نمی کنیم

به گزارش ایرنا، سعید خطیب زاده صبح امروز در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه که به شکل مجازی برگزار گردید، با تبریک ولادت حضرت زینب (س) و روز پرستار و همچنین شب یلدا، با تشریح تحولات سیاست خارجی در یک هفته گذشته گفت: امروز ساعت 11:30 صبح نشست غیررسمی وزرای امور خارجه عضو برجام به صورت ویدئوکنفرانس برگزار می گردد. این نشست به موضوعات ویژه برجامی متمرکز نیست، بلکه مجموعه تحولات چند ماه گذشته درآن آنالیز خواهد شد.

وی ادامه داد: در روز چهارشنبه معاون نخست وزیر آذربایجان به تهران سفر خواهد نمود. همچنین روز شنبه افتتاح دومین نقطه مرزی میان ایران و پاکستان را شاهد بودیم که یک تحول عمده بعد از افتتاح پروژه خواف- هرات است که نشان از توجه ویژه ایران به همسایگان است.

این دیپلمات با اشاره به گفت وگوی تلفنی ظریف با وزرای خارجه پرتغال و سوئد درباره تحولات منطقه ای، بین المللی و دوجانبه گفت: همچنین هفته گذشته شاهد احضار سفرای آلمان و فرانسه بودیم. علاوه بر این وزرای امور خارجه ایران و ترکیه پیرو صحبت های اجرا شده در باکو گفت وگو کردند.

وی با اشاره به سفر آدینه گذشته سید عباس عراقچی به افغانستان و عمان گفت: سند همکاری های جامع ایران و افغانستان به نقطه قابل قبولی رسیده است.

درباره برجام مذاکره مجدد نمی کنیم

خطیب زاده درباره اظهارات اخیر وزیر امور خارجه روسیه درباره آمادگی ایران برای گفت وگوهای غیربرجامی توضیح داد: آنچه وزارت امور خارجه به صورت مداوم و بدون گسست پیامی اعلام نموده، این است که برجام موضوعی است که فرایند خود را داشته، مذاکره شده، امضا و نهایی شده است و نمی گردد آن را باز کرد. قطعنامه 2231 روشن است.

وی با بیان اینکه بعضی علاقه مند به تغییرات هستند، اعلام نمود: گفته ایم برجام مذاکره مجدد نمی گردد و طرف ها به تعهداتشان بازگردند. درخصوص موضوعات فرعی دیگر هم ایران با مقاومت حداکثری خود نشان داد در امنیت ملی و مصالح عالی اش با کسی مذاکره نمی نماید. بنابراین این برآورد ها منطبق با واقعیت ها نیست. ایران اولویت های دفاعی خود را دارد و براساس آن عمل می نماید.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره سفر وزیر نفت به روسیه و بعضی اظهار نظرها مبنی بر فروش نفت 4.5 میلیون بشکه نفت ایران به روسیه ابراز داشت: من این جزییات را نشنیدم و بعید می دانم به این تعداد هم باشد. البته چنین رفت و آمدهایی مرسوم است. سهم ایران در فروش نفت تعیین است و ایران سعی می نماید سهم خود را تضمین و حقوق خود را بازبگیرد.

باید چهارچوب فنی روابط ایران و آژانس حفظ گردد

خطیب زاده درباره اظهارات اخیر مدیرکل آژانس درباره برجام اروپا بیان نمود: روابط ایران و آژانس فنی است که باید این روابط در این چارچوب حفظ گردد. هر وقت آژانس نگاه فنی به روابط داشته، روابط تعیین و عملگرایانه بوده است.

وی ادامه داد: گروسی گفته منظورش چیزی نیست که برداشت شده است و ما تفسیر خودشان را می پذیریم ولی توصیه ما به آژانس است که خود را از مسائل و فشارهای سیاسی دور نگه دارد تا هم شان و وزن آژانس حفظ گردد و هم همکاری های فنی ایران و آژانس حفظ گردد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه کانادا درباره سقوط هواپیمای اوکراینی یادآور شد: در مورد واقعه ناگوار، سانحه هواپیمای اوکراینی همه نهادهای جمهوری اسلامی و وزارت امور خارجه داغدار هستند. آنها همه فرزند ملت هستند و شب و روزی نیست که در اندوه این ماجرا ناراحت نباشیم. وزارت امور خارجه هم در بالاترین سطح به دنبال روشن شدن ابعاد ماجرا بود.

آنالیز پفراینده هواپیمای اوکراینی به تاخیر نیفتاده است

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه تمامی مراحل آنالیز توسط مراکز فنی و قضایی در حال پیگیری است، مطرح کرد: به رغم تمامی غم و اندوه ناشی از این حادثه، نهادهای جمهوری اسلامی این ماجرا را پیگیری کردند و آنالیز این پفراینده عقب نیفتاده است. امروز و فردا هم گزارش فنی این ماجرا به صورت برخط منتشر می گردد.

خطیب زاده با بیان اینکه وزارت امور خارجه کوشش می نماید کار با نهایت شفافیت جلو برود، گفت: اظهارات مداخله جویانه و غیرقابل قبول از روز اول توسط مقامات کانادایی مطرح بوده است و آنها بیشترین سنگ اندازی را کردند در حالی که صندلی حقوقی تعیینی ندارند و اظهارات و اقدامات آنها سیاست زده است. متاسفم از این که سیاسیون سیاست زده کانادا می خواهند از غم برای خودشان تجارت نمایند.

کانادا بیشترین همراهی را در عدم رسیدن دارو به دست مردم ایران داشته است

وی اضافه نمود: به وزیر امور خارجه و دولت کانادا هشدار می دهم جوابگوی اقدامات خود باشند. آنها در همراهی با رژیم کاح سفید بیشترین همراهی را برای دارو نرسیدن به ملت ایران داشته اند. وزیر امور خارجه و دولت کانادا را به ادب دیپلماتیک و شناختن حد و شان خود دعوت می کنم وگرنه پاسخ متفاوتی دریافت خواهند کرد.

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره افتتاح دومین گذرگاه مرزی ایران و پاکستان بیان نمود: یکی از اولویت های ما حسن همسایگی بوده است و در این چارچوب پروژه های مهمی را طراحی نموده ایم. در مرزهای غربی مرزهای فعالی داشتیم ولی با پاکستان تنها یک مرز فعال داشتیم. این مسئله در سفر وزیر امور خارجه به پاکستان مطرح و مصوب شد. این گذرگاه هم جهت میان ایران و پاکستان را کوتاه تر می نماید و هم در توسعه نوار مرزی و ایجاد امنیت و ثبات و توسعه کلیدی خواهد داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه این راه در مرزهای شرقی ادامه می دهیم،گفت: امیدواریم در این جهت روابط تجاری منطقه ای خود را به سطح قابل قبولی برسانیم.در منطقه مراودات تجاری داریم که تا قبل وجود نداشت.

وی درباره شرایط شهفرایند ایرانی که در غزه زندگی می نماید و خواهان بازگشت به ایران شده است، یادآور شد: یک اصل اساسی وجود دارد و آن این است که تمام ایرانیان حق قانونی دارند که گذرنامه و شناسنامه ایرانی داشته باشد. این حق را کسی نمی تواند از آنها سلب کند. البته باید اثبات نمایند که ایرانی هستند. جهت کنسولی در این باره شناخته شده است. ممنوعیتی برای دریافت گذرنامه نداریم.

خطیب زاده درباره اظهارات اخیر جک سالیوان مبنی بر شروط آمریکا برای بازگشت به آمریکا مطرح کرد: اظهارات سالیوان را باید دقیق ببینم. آمریکا ناقض فاحش تعهدات خود ذیل قطعنامه 2231 است و باید به تعهداتش در برجام برگردد. این بازگشت را باید در عمل ببینیم و فقط در حرف نباشد. اگر طرف مقابل به تعهدات خود بازگردد، ما هم از کاهش تعهدات بازخواهیم گشت.

درباره واکسن کرونا تصمیم گیر نهایی وزارت بهداشت است

وی درباره آخرین کوشش ها برای خرید واکسن کرونا هم گفت: وزارت خارجه در حوزه های اینچینی مسئولیت تعیینی دارد و آن، این است که دستگاه های مسئول کار خود را به درستی انجام دهند. در مورد کرونا، رییس جمهوری هر هفته مسئله را پیگیری می نمایند. موضوع واکسن از مجاری مختلف پیگیری شده است. البته وزارت بهداشت باید خودشان شرح دهند. جهتهایی که وزارت بهداشت از ما خواسته، بدون وقفه همگی اجرا شده و حتی توصیه هایی هم داشتیم.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه اضافه نمود: در موضوع واکسن، در سفرهای آقای ظریف این مسئله با اولویت مطرح شده است مانند کوبا و چین. البته خرید واکسن از کوواکس هم پیگیری می گردد تا واکسن به دست مردم برسد. البته تصمیم گیر نهایی وزارت بهداشت است.

خطیب زاده در مورد سفر ظریف به باکو هم گفت: سفر وزیر امور خارجه منطقه ای بود و قطعا انجام می گردد. البته باید مقدمات آن فراهم گردد ولی انجام نشدن آن موجب قطع ارتباطات و تماس ها نشده است. امیدواریم با درک شرایط جهتی که شروع شده، ادامه یابد.

وی با اشاره به سفر معاون نخست وزیر آذربایجان به تهران توضیح داد: علاوه بر مباحث جدی مرزی با جمهوری آذربایجان، تاسیسات مشترکی در مورد شهرهای آزاد شده داریم و این سفر حائز اهمیت است که درباره این مسائل به توافقات ابتدایی برسیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد کارشکنی کشورهای منطقه ای درباره آینده برجام بیان نمود: ایران با 15 کشور از شمال، غرب، شرق و خلیج فارس همسایه است. کشورهای منطقه همه دوست ایران هستند و روابط بسیار نزدیکی با آنها غیر از عربستان داریم. اخیرا معاون وزیر امور خارجه به عمان رفت و در مورد کویت و قطر نیز سفرهایی در پیش است. البته یکی، دو کشور سعی می نمایند به نیابت از دیگران حرف بزنند که برای این صحبت ها نباید ارزشی قائل شد.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه موضوع جدیدی برای گفت وگو در برجام وجود ندارد، یادآور شد: در مورد منطقه هم گفته ایم بعضی کشورها به بازار سلاح تبدیل شده و به منبع تجاوز از شاخ آفریقا و شمال آفریقا تا یمن تبدیل شده اند.

خطیب زاده توضیح داد: روزی که این فرایند را متوقف نموده و به این بلوغ برسند که مسائل منطقه را باید در داخل منطقه حل گردد و با اجاره دادن امنیت، نمی توان به امنیت رسید، می توان در مورد مسائل منطقه ای گفت وگو کرد.

وی با تاکید بر اینکه همیشه آغوش ما نسبت به کشورهای منطقه باز بوده است، مطرح کرد: همه کشورها باید به واقعیت های روی زمین توجه نموده و با توجه به شان و صندلی خود صحبت نمایند. همه کشورها می توانند به ترتیبات پایدار منطقه ای برسند. فکر می کنیم جای نگرانی وجود ندارد و کسانی هم که نگران هستند نباید نگران باشند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره انتشار گزارش هایی مبنی بر اینکه فعالیت های جدیدی در سایت فردو در حال اجرا شدن است، گفت: این موضوع، چیز جدیدی نیست و تمام اقدامات ما تحت نظر آژانس است. همه ساخت و سازها زیر نظر آژانس است و به آن اطلاع داده شده است.

خبرنگاری مدعی شد قالیباف برای تشریح مصوبه اخیر مجلس قصد سفر به روسیه و چین را دارد که سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: من چنین چیزی نشنیده ام و چنین چیزی هم مرسوم نیست. رئیس مجلس در ظرفیت خود سفرهایی داشته است ولی من این ارتباط را نه متوجه شدم و نه شنیدم.

صدور خطابه های یکطرفه و تکراری ارزشی ندارد

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره قطعنامه حقوق بشری مجلس اروپا علیه ایران گفت: صادر کردن خطابه های یکطرفه، تکراری و نخ نما شده، نه قابل قبول است و نه ارزشی دارد. مجلس اروپا جا داشت نشان می داد که واقعا به دنبال حقوق بشر است.

وی با بیان اینکه به یاد ندارم مجلس اروپا علیه آمریکا در قبال اقدامات ضد بشری اش علیه ایران اقدامی انجام داده باشد، توضیح داد: آنها در برطرف انسداد جهتهایی که دارو و مواد اولیه ای که باید برای ایران ارسال می شد یا وقتی برای بیماران پروانه ای و سرطانی کمپانی های اروپایی از ارسال دارو امتناع کردند، مشاهده نکردیم که کوشش نموده باشند یا کشورهایی که در این جهت با آمریکا همراهی کردند را محکوم نمایند.

این دیپلمات ارشد سابقه طرف های اروپایی در موضوع حقوق بشر را تیره و تار دانست و اعلام نمود: ما به طور قوی قطعنامه های گزینشی و طرفداری از کارزار ضد ایرانی و صدور قطعنامه های ضد ایرانی را محکوم می کنیم. طرف های اروپایی را دعوت می کنم از پشت نفاق بیرون آیند و ببینند خودشان به کدام یک از وظایف شان عمل نموده اند.

خطیب زاده درباره راه اندازی راه آهن ترکیه به چین و طرح بعضی مسائل مبنی بر دور زدن ایران در این پروژه ابراز داشت: آنهایی که به جغرافیای منطقه آشنا باشند، می دانند که ایران همیشه چهارراه رفت وآمد منطقه ای بوده است؛ از زمان باستان ایران به عنوان شاهراه شرق به غرب و همچنین شمال به جنوب مطرح بوده است.

وی با تاکید بر اینکه مزایای طبیعی ایران در حوزه ترانزیت قابل احصا نیست، بیان نمود: طبیعی است که بعضی کشورها در پی متنوع سازی جهتهای خود برآیند اما همیشه ایران به عنوان کانون ترانزیت منطقه مطرح بوده و این قابل تغییر نیست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به افتتاح اخیر راه آهن خواف - هرات یادآور شد: در داخل کشور نیز پیشرفت های قابل توجهی در این زمینه شاهد بودیم. بعضی اتصالات به منطقه قفقاز و آسیای مرکزی مذاکرات خوبی اجرا شده یا در مورد راه آهن زاهدان و چابهار و اتصال آن به شمال کشور صحبت می گردد.

خطیب زاده با بیان اینکه در 24 آذر نشست سه جانبه ای با هند و ازبکستان برگزار گردید و در مورد راه آهن زاهدان و جهتهای ترددی از چابهار بحث و گفتگو صورت گرفت، مطرح کرد: پروژه های ترددی و ترانزیتی در ایران به اندازه ای گسترده است که مجال شرح نیست و جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد. البته ما باید همچنان به افزایش توانمان در حوزه ترانزیتی ادامه دهیم تا این مزیت ترجیحی ایران از بین نرود.

وی درباره اظهارات اخیر سفیر ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک درخصوص تعهدات اروپا در قالب برجام اینستکس گفت: روزی که آمریکا از برجام خارج شد، موگرینی و اعضای به جامانده در برجام چه به صورت مکتوب و چه در ملاقات ها خاطرنشان کردند ابعاد برطرف تحریمی برجام را تضمین می نمایند که ایران از برجام خارج نگردد.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما بیش از یک سال صبر کردیم، گفت: هنگامی که دیدیم طرف های اروپایی یا قادر نیستند یا توانایی پایبندی به تعهدات خود را ندارند، برای بازگرداندن توازن به تعهدات دوطرف در برجام بعضی گام های کاهش تعهداتی را در چارچوب برجام برداشتیم.

اروپاییها در اجرای تعهدات خود ناتوان بودند

خطیب زاده با بیان اینکه یکی از مواردی که اروپا خاطرنشان کرد می خواهد در آن چارچوب، وظایف و تعهدات خود را انجام دهد یک مکانیزم نقل و انتقال مالی بود، توضیح داد: این سازوکار ابتدا به نام SPV و سپس با نام اینستکس شناخته شد. ما نیز از این موضوع استقبال و خاطرنشان کردیم اگر بر این باورند که می توانند در قالب اینستکس تعهدات خود را عملیاتی نمایند، به آنها یاری می کنیم. تمامی یاری های ما به این برنامه برای ایجاد شرایط متناظر آن در ایران متاسفانه به نتیجه نرسید.

وی با تاکید بر ناتوانی شدید اروپایی ها برای اجرای تعهدات خود در برجام اعلام نمود: در قالب اینستکس یکی، دو تراکنش بسیار ناچیز انجام شد که آن هم کاملاً تحت فشار ایالات متحده آمریکا ناتوانی و بی عملی اروپایی ها را نشان داد که چیز باارزشی نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه نمود: آنچه نماینده دائمی ما در سازمان ملل متحد اشاره کردند همین نکته است که این موضوع برعهده اروپا است و نشان می دهد توان حداقلی را برای کانال مالی که خودشان طبیعی کردند، ندارند و این موضوع پس از دو سال تعیین و آشکار است. این نکته در تاریخ روابط ایران و اروپا به عنوان یک موضوع مهم باقی خواهد ماند.

خطیب زاده درباره لغو جلسه مالی اروپا با ایران در پی اعدام روح الله زم ابراز داشت: سفرای آلمان و فرانسه را به دلیل اظهارات مداخله جویانه به خاطر اظهارات مداخله جویانه شان احضار شدند. ما روشن نظر خود را گفتیم و خاطرنشان کردیم که اظهارات آنها را نمی پذیریم. درباره اظهارات دو پهلو و دوگانه بارها به آنها تذکر داده شده است. با این گونه اظهارات، جهت گفت وگو معطل می ماند و تنها جهت درست، گفت وگو است.

وی در پاسخ به سوالی درباره روابط تهران و سوریه و مشارکت پایین ایران در بازسازی بیان نمود: دیپلماسی مالی مکمل وظایف دستگاه های مسئول است. اصل سوال، درباره عملکرد دستگاه های مسئول در حوزه سرمایه گذاری و تجارت است. دیپلماسی مالی تمرکز جدی بر این موضوع داشته است. این موضوع حتی در ملاقات ظریف با همتای سوری هم، مطرح شد.با این حال وزارت خارجه نمی تواند جوابگوی وظایف دیگر سازمان ها باشد.

منبع: فرارو
انتشار: 9 بهمن 1399 بروزرسانی: 9 بهمن 1399 گردآورنده: picosho.ir شناسه مطلب: 1423

به "خطیب زاده: درباره برجام مذاکره مجدد نمی کنیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خطیب زاده: درباره برجام مذاکره مجدد نمی کنیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید